De 9 siste kilometerne?

Det var ikke de siste 9 som ble problemet.

Nei det var ikke de siste 9 kilometerne som ble problemet, det skulle vise seg å bli så mye mer enn det. Alt starter med helt andre utfordringer. 

Jo nå skal du høre. Jeg har jo som vanlig pakke og gjort alt klart til turen. Bilen er klar, hengeren er klar med fresern på, tanken er full, skiene ligger baki. Jeg reiser rett fra jobb, gleder meg veldig til turen oppover. Samtidig så tenker jeg veldig på de siste 9 km opp til fjellet, opp Bittermarka vegen. På YR står det at det har kommet litt snø, og det blåser litt. Med vind der oppe så behøver det ikke snø så veldig mye føre veien gyver igjen, slike snøfonner kan være spennende å kjøre gjennom med bare fremhjulsdreven bil og tilhenger bak.

Men så, så kommer jeg meg til Namnå, der stopper det opp. Ja der stopper bilen min igjen. Samme som sist, den turen jeg hadde kun hadde 2 mil igjen til Trysil sentrum. Motor lampa lyser, bilen går i nød modus og det er bare å svinge inn på sida og ringe. Pappa kommer og tauer meg til Kirkenær. Jeg får låne bilen hans oppover, hengern kobles til Pajeroen og jeg fortsetter turen til Trysil.

Nå har det blitt kveld og bekmørkt.

Detta tok jo litt mer tid enn det jeg hadde sett for meg, nå er det blitt svarte natta. Men jeg spenner nå på meg skia, slenger sekken på ryggen og freseren på kjelken i en stropp rundt livet. Så går jeg innover mot hytta. Men nå er det mørkt, jeg ser nesten ingenting rundt meg. Vinden har akkurat så mye drag at jeg går i min egen utpust, den legger seg på brillene og etter hvert som jeg blir varm så legger varmen seg på brillene, det dugger helt igjen og jeg blir praktisk talt blind.

Jeg mister helt og holdent retningen, referansepunkter rundt og hvor langt og hvor lenge jeg har gått. Det er ingenting rundt meg som er kjent, verken terreng eller vegetasjon er kjent for meg. Men jeg går på og tenker at det går saktere å dra en kjelke etter seg og ha sekk på ryggen. Jeg mister helt tid og sted. Hode mitt surrer med tanker om at bilen min igjen har stoppe, med de samme symptomene som sist. Den smellen kom 6700kr for ei dyse som sviktet. Alt jeg tenker på er at jeg igjen skal ut med 6700kr for ei ny dyse…det gjør noe med hode mitt, det preger meg veldig. Det er ett dårlig utgangspunkt å gå ut i mørket med når man har slikt å tenke på.

Dagen hadde vært lang, jeg hadde kun spist ett lunsj måltid før jeg satte meg i bilen. Nå da jeg begynte å dra kjelken med freseren på 55kg etter meg, sekken på ryggen med oppakning for ei helg på hytta begynte jeg å gå tom for krefter. Til slutt så måtte jeg bare sette i fra meg kjelken og freseren der jeg sto, jeg kjente faktisk at jeg begynte å bli redd for å ikke ta meg frem. Kroppen var helt tom. En boks med energi drikke var jeg nedi sekken og fant. Da jeg hadde fått i meg den var det nesten så jeg kastet opp.

Dette begynte faktisk å bli ubehagelig. 

Til slutt måtte jeg bare sette i fra meg freseren og kun ha fokus på å komme meg frem til hytta. Jeg hadde ingen aning om hvor jeg var, alt var helt ukjent. Så jeg begynte å gå sporene mine tilbake, uten freseren. Jeg gikk og gikk, uten briller, de dugga helt igjen. Uten briller er jeg så godt som blind. Helt hjelpelaus. Etter å ha gått ei god stund så jeg det blinket i noe, noe som så ut som refleks. Jeg tok den retningen, og der, der var det ei hytte jeg kjente igjen. Da skjønte jeg hvor jeg var, herfra var det 2-3 hytter til hytta vår.

Skal si det var ett godt syn når lyset fra hodelykta endelig traff veggen på Myra hytta. Da var jeg helt skjelven i beina og kroppen. Lårene var som skjele som ikke har fått stått lenge nok i kjøleskapet, mer rennende enn fast. Nå var det på med varme, koke vann og få i seg noe mat. Freseren skulle jeg hente dagen etter.

Men den freseren fant jeg aldri igjen. 

Dagen etter, altså i går, så hadde det snødd og blåst. Alle sporene mine var borte, det var ingenting å gå etter. Og da jeg gikk utpå der på kvelden så var det helt svart, ingen briller. Jeg kjente ikke igjen noen ting da jeg kom utpå der i dagslys. Jeg gikk frem og tilbake, på kryss og tvers. Jeg gikk over skisporet jeg hadde krysset på kvelden, utover og innover. Jeg prøvde å gå tilbake til utgangspunktet jeg hadde hatt på kvelden og prøve å gå i en slik retning jeg hadde en formening om at jeg skulle ha hatt. Men nei, det var helt fånyttes.

Etter litt over 2 timer og nesten 8 km på ski for å leite ga jeg opp. Nå var humøret og tankene så mørke at jeg tenkte at nå er det bare å pakke og reise hjem, og det gjorde jeg. Da jeg kom inn på hytta igjen pakket jeg ned alt i sekken og satte meg i bilen og dro hjem. Det var den hytte helga. Nå sitter jeg bare å tenker på bilen min, som igjen har svikte. En bil jeg egentlig trives så utrolig godt med, men hvorfor skal detta skje igjen? Man får lyst til å gi fullstendig opp!

Ikke tapt.

Det hjelper å være kjent. Og kjent er brorsan. Da jeg forklarte til han hvor jeg hadde gått så hadde han en formening om hvor jeg kunne ha vært. Han har mange timer og mil i dissa områdene, han er vel mer kjente der enn rypene sjøl. Med Tiril og Milla i bånd gjorde de turen ned på myra, området der jeg hadde vært på natta. Og trur du ikke han fant skisporene mine og gikk på de, og der, der i villmarka, der fikk han øye på freseren bortmed ett bjørkeris. Så nå er freseren på vei til hytta allikevel med jeger og kjentmann.

Denna helga skal jeg stryke over med ett pennestrøk, den vil jeg aldri ha tilbake. Nå skal jeg prøve så godt jeg kan å ikke tenke for mye på bilen som står, men ta det som måtte komme. Hvilket annet valg har man? 

 

De 9 siste kilometerne kan bli…

De siste 9km kan bli spennende.

Så er Gråtass spent foran tilhengeren igjen og ferden går nordover, du veit der nattesøvn og sjeleroen går hånd i hånd. Ja da veit du turen går til Trysil. Denne gangen til Myra.

På tilhengeren står freseren som ble hentet forrige fredag. Den skal gjøre snømåkinga litt lettere fremover.

Men jeg er litt spent, det nemlig 9km fra hovedveien og opp på fjellet. Med tilhenger og fremhjulsdreven bil kan det bli spennende å se om jeg tar meg opp. Jeg velger å tro at det går bra. Jeg har kjettinger om det skulle bli glatt 👍🏻

Fikk kjenne på hva jeg er verdt.

Jeg føler meg ikke mye verdt etter detta.

Tanker har jeg, meninger har jeg og ofte deles de her. Så her kommer noen tanker, som det innimellom bruker å gjøre. 

På egne bein. Jeg har stått på egen bein i ett par år nå. Det vil si jeg har ei lønning, en inntekt jeg har å støtte meg på. Jeg er 49 år, har jobbet siden jeg var 21 år gammel og nå de 10 siste årene har jeg jobbet i barnehage, de 8 siste årene på samme plass. Her jeg står nå har jeg full ansiennitet, jeg kommer ikke høyrere på lønnsstigen enn der jeg er nå. Men det er ikke høyt nok skal vi forholde oss til dagens krav til inntekt. Jeg tenker da på inntekt i forhold til det å kunne kjøpe seg en bolig. I dag leier jeg bolig, jeg trives utrolig godt her, kunne godt ha blitt her, men det og ha sitt eget er jo noe man drømmer om.

Men etter ett møte (tlf, mail) med banken min, hvor jeg har vært kunde i snart 30 år fikk jeg vite hva jeg er verdt, jeg ble ikke noen gladlaks av svaret. 

Jobben min, den jobben jeg gikk inn i for litt over 10 år sida, jobben jeg så genuint var interessert i, jobben med mening, jobben jeg tok ett fagbrev i og følt var noe av det viktigste man kunne gjøre i samfunnet, den jobben, den jobben er ikke verdt noe når du kommer til banken og skal spørre om ett lån til bolig. Jobben min ligger 160.000kr under landsgjennomsnittet i årslønn! Den lønna er ikke god nok til at jeg, aleine, kan komme til banken og få meg en egen bolig på. Den lønna gir, ifølge banken, ikke meg god nok betalingsevne til å kunne få ett lån. Ikke en gang ett lån på 1.500.000kr mener banken at min lønn kan svare for. Der fikk jeg vite hvor jeg står, hva jeg er verdt.

Så det har gått mange tanker i hode mitt tilbake til den dagen for 10 år sida da jeg sto ved ett valg og skulle velge, den gangen jeg måtte omskolere meg, var det ett riktig valg? Nei, jeg trur jeg ga svaret over her. Det valget har kostet meg en hel del, og det koster ennå og vil koste meg langt inn i fremtida. Det er ikke en bærekraftig lønn å leve på!

Da vil vel noen si at det går an å videre utdanne seg, bli noe mer i yrket og få høyere lønn. Akkurat det skal jeg fortelle om en annen gang, de tankene har jeg. 

Men nå er det på tide å reise på jobb. Det blir seint idag. Dagen starter litt tungt her, men det er bare to dager igjen så er det helg og jeg lurer på om jeg skal få dratt inn snøfreseren inn på hytta, det har snødd flere dager denne uka der oppe så det er nok behov for litt snø fresing der. Og lurer du på hytte…jeg eier ingen hytte, men jeg er så heldig at jeg har tilgang på hytte i Trysil. Husk hva jeg skriver, banken mener jeg ikke er kredittverdig på barnehage inntekt.

Lag en fin fin dag, det er snart helg for jeg er tom.

Rakk litt.

Avslutter en hyggelig kveld.

Etter en veldig hyggelig kveld rekker jeg å avslutte med ett lite glass rødt og en liten bolle med chillie nøtter.

Men detta mobil greiene. 

Ja du kan så si. Ikke gjør noe halvveis, kjøp noe du er usikker på om du blir fornøyd med ikke noe du trur er “godt nok”. Jeg gjorde det, jeg kjøpte en Samsung A53 5g. Det var dumt. Detta er en mellom klasse mobil, god nok til mange, men jeg er vant med de dyreste og raskeste mobilene.

Så å tru at en Samsung A53 5g skal være god nok, det viser seg å bli en dyr lærdom. For denna mobilen her, den klarer jeg ikke forholde meg til stort lenger. Så nå, nå er det vel bare å bite i det sure eplet og bestille en annen telefon…det koster 🥺

Ha en god kveld.

Det er ikke over ennå.

Det er ikke over føre det er over.

Og når er det over, lurer jeg på? 

Det ser ikke ut til at vi er ferdige med snøen ennå, det har kommet litt snø her i lavlandet også, men ikke så mye, ikke mer enn at det smelter i løpet av dagen. Det vil si, det kommer så mye at man faktisk må måke den bort, for så at sola kommer og smelter resten. Det virker jo litt fånyttes å måtte måke snøen når den allikevel smelter, men for å ta seg frem så kan man ikke sitte og vente på at den smelter heller…kanskje en ting de med hjemmekontor kan ta seg tid til. Slik er det ikke her.

Vinter, jo vinter er til dels greit. Hadde det bare ikke kommet en vår mellom hvert snøfall. Ja for det er nesten slik gjennom hele vinteren, en liten kuldeperiode har vi hvor snøen ligger, men så kommer mildværet igjen. Da kommer periodene med kulde, vår, kulde, snø, vår, kulde og slik går det gjennom hele vinteren. Så noen vinter har vi ikke, det er en kje blanding mellom vår og høst gjennom hele vinteren. Jeg hørte et medium snakke om det en gang, vi som bor på denne delen av kloden ville få sånn vær i fremtiden. Jeg begynner å tru at dette mediumet får rett i sin spådom.

Men på fjellet er det litt annerledes. Der er det faktisk vinter, skikkelig vinter. Trysil, stedet der snøen og god natte søvn går hånd i hånd, der er det ikke slutt på vinteren ennå. Og snømåking, jo takk du, det ingen ende har. Men nå skal den snømåkinga bli litt lettere. Nå håper vi at det å komme på hytta ikke skal være ensbetydende med ett arbeids skift hver gang vi kommer opp.

Nå blir det forhåpentlig litt lettere å komme opp.

Drøye 40m2 skal få møte denna lille freseren, eller snøen skal få møte denne lille freseren når vi kommer opp. Det skal bli godt. Det er greit å måke verandaen en gang, men når du må måke den opptil tre ganger, jo da skal det bli godt å få litt hjelp.

Måke tre ganger tenker du? Ja først skal 90cm måkes bort, så skal taket måkes i to omganger, den snøen må ned på verandaen, så skal den snøen måkes bort. Altså må det måkes tre ganger av verandaen. Detta skal bli litt lettere nå.

Jeg grunner på om det ikke blir en tur opp med hengeren i helga for å freseren inn. Det er 600 meter inn til hytta fra veien. Med en liten kjelke skal jeg få den inn, om jeg så skal bære den inn. Snøskuter transport koster…ja det nevner jeg ikke engang. Svett i trøya blir jeg nok på denna turen, men så blir det en fryd å få snøen vekk fra verandaen etterpå.

Det koster 300kr tur retur Trysil med 508’n. Jeg vil ikke bruke 3 gangen på 600 meter. Det mest spennende er om jeg kommer meg opp på fjellet med tilhenger og fremhjulsdreven bil. Vi får se, jeg har ikke helt bestemt meg ennå, men det er spådd 2-3 dager med snø nå.

-Gi meg fri, synger Jan Teigen.

Solcellene trenger sol.

-Gi meg fri, synger jan Teigen. Ja det trengs nå, påsken er ikke langt unna. 

Som ett solcellepanel trenger sol, ja så trenger jeg også litt sol nå. Og sola ser ut til å komme, ihvertfall for idag. Men det ser mørkt ut til i morra, da er det spådd en hel masse snø igjen. Veldig mye snø trur jeg faktisk. Men jeg har vært og kjøpt meg snøfreser, så nå kan jeg hjelpe til litt med fresinga. Jeg har en fantastisk huseier som holder veien og plassen her rein for snø, men nå kan jeg være med og bidra litt hus vegga sjøl også.

Men du store min, hverdagene tapper ikke bare kroppen for energi om dagen, men jeg trur hele sjelen går i kollaps snart. Det går imot påske nå og det er den lille tråden jeg har å henge meg på, de dagene, de påskedagene, de må inneholde masse positivt, masse lading ellers så veit jeg da ikke om jeg klarer å se frem til sommeren. Helt ærlig sagt, og ærlig skal man vel være om det koster litt. Det har vært dyrt å være ærlig så langt ihvertfall.

Vi får si som Kongen sa til Max Manus -Det vil helst gå godt Manus. Og så får vi bare reise oss opp og gå på, vi skal ut med skoa på, det er helt klart.

Og skoa på hadde jeg i går. Da ble det en fin time i skogen med brorsan, Milla og Tiril. Og jammen tok vi ikke igjen pappa og Lita også, de hadde gitt seg ut på samme tur som vi skulle gå så vi tok dem igjen på turen. Det var godt å komme seg en tur ut. Vi var de første som gikk opp sporene etter det siste snøfallet, litt trått å gå på visse plasser, men det gikk fint. På Søndag hadde jeg som mål å gå til Granli Varden hver dag, det falt helt igjennom da første dagen i uka var gjennomført. Så det var godt å få seg en tur ut i går.

Nå sitter jeg med en kopp kaffe og stiller meg inn til en ny dag. Bare vi får knekt uke 12 og 13 nå så kommer påskeuka, DET skal bli godt.

Lag en fin dag, forberede deg på snøfallet og sørg for at du har kaffe på kanna, så skal du se det snart er helg 😉

Så du baklysa på 508’n?

Det var noen som fikk se dem.

Lite trafikk på vei til fjellet idag, så lite at det faktisk var mulig å kjøre forbi de som hadde lavere fart enn meg. Det er ikke ofte man får gjort en trygg forbikjøring på vei til Trysil, men idag gikk det. De fikk se baklysa på en 508 som hastet seg frem.

Vel fremme til masse snø og 12-13 minusgrader. Det ble en enkel mat, med brød til. Har med ost om det skulle bli en trang til det 🤣

Men jammen måtte jeg rygge siste biten opp, opp oppkjøringa. 508’n er helt super, men det er en bilbane bil. Hadde hjulpet mye om det var drift på bakhjula ja. Men jeg skal ikke klage, jeg kjører hit opp til 800moh på 0,4l 👍🏻

Ett par øl er inntatt og jeg kjenner at jeg blir ikke gammel i kveld. Men det spiller ingen rolle, har ikke kommet hit for å sitte oppe lengst mulig.

Men fredagen, den kunne ikke kommet mer beleilig. Jeg trenger ei pause.

Pakke og klar.

Det bare å få alt i bilen nå.

Pakke og klar til Trysil tur.

Alt er pakke og klart, fiskene har fått mat så de klarer seg over helga, jeg har pakke mat og drikke så jeg klarer meg over helga.

Bilen ble tanka opp i går. Det er bare å vente til klokka blir 1415 så er alt du ser baklysa på en 508 på vei nordover.

Denne gangen får jeg faktisk kjørt helt opp i dagslys, det kan jo bli en fin tur det 👌🏻Spotify har fått oppdatert sine spillelister så stiller blir det ikke i bilen oppover, sjøl om jeg er den eneste i bilen.

Ute her bikker gradestokken neste -21’C og temperaturen på fjellet forventes kald, på natta. Om dagen er det mildere, det blir nok en tur på skia i morra.

God fredag 😊

Verdier du ikke skjønner.

Verdier du ikke skjønner om du ikke deler interessen.

Nå sitter jeg her, med skjelvende fingre over ett tastatur og håper at jeg kan levere ett tilfredsstillende resultat. 

Pc’n jobber, jeg sitter og skjelver, fingrene vil ikke lystre, men jeg skal gjøre mitt beste. Filene legger jeg på to steder, jeg vil ikke miste noen før prosjektet er ferdig, dette er viktig!

En Amerika tur skal lages. En video, kanskje den må deles opp i flere episoder, som Kautokeino turen i fjor høst, den måtte deles opp i 6 episoder. Filene, ja de er verdt mer enn du kan sette deg inn i, om du ikke har dette som hobby, som lidelse, om du ikke er en Biker, en som har stor glede i å oppleve veien på en motorsykkel.

Jeg sitter her med videofiler fra kompiser som har oppfylt en drøm om å kjøre Harley i USA, disse videofilene er verdt mer enn du kan sette deg inn i, om du ikke deler denne lidenskapen.

Hva er målet med filmen.

Jeg har en enkel pc, en Lenovo gaming pc. Jeg har en gratis versjon av programmet Davinci Resolve videoredigeringsprogrammet. Jeg er sjøllært i alt jeg driver med, det jeg kan er det jeg sjøl har klart å tilegne meg i løpet av egne prosjekter. Nå skal jeg lage en film som skildrer en tur og ett minne for noen som har opplevd, jeg vil si, den ultimate mc opplevelsen. 2 uker gjennom USA på en Harley.

Jeg veit ikke hva som er på filene. Prosessen er lang og mye skal ses igjennom, men det er bare å starte med første dag og jobbe seg gjennom filene jevnt og trutt til jeg er ferdig. Igjennom prosessen må jeg også ha hjelp av reisefølget til å sette stedsnavn osv på de rette plassene, men det er litt frem i prosjektet.

Målet, ja målet. Målet er å lage ett minne de kan se tilbake på, en film de kan se og gjenoppleve turen på. Mine film kunnskaper ligger ikke i lage kunstneriske filmeffekter, nei minner der man kan sette seg ned med en kopp kaffe og se tilbake på en fantastisk tur og opplevelse.

Det er til sammen litt over 400 videofiler som skal gjennomgås, pluss bilder.

Om du vil se litt av det jeg har lagd fra før så kan du gå inn på linken her til min YouTube kanal. Her finner du en del filmer fra mc turene våre, og om du vil se jaktturen fra Kautokeino så ligger de også her. 

Ønsker alle en fin dag. Dette er pakke dag for meg. Klokka 1415 i morra går turen igjen til Trysil. Stedet der ro og nattesøvn går hånd i hånd.