Minner støver kanskje, men svinner aldri hen. Året er 2014.
I kjølevannet av Festningsspillet 2014 fikk jeg lov til å lese inn lydsporet til denne beretningen.
 
Johan Månssons fortelling om slaget ved Lier 2. august 1814, «En berättelse från svensk-norska kriget 1814 utarbetat efter en soldats dagbok».
“Johan Månsson” er et pseudonym. Han var 21 år og kom fra Häljeboda, håndskriften ligger i Eda skans museum i Åmotfors.
Lydsporet ligger tilgjengelig på YouTube under Gamle Øvrebyen Vel – http://www.youtube.com/channel/UC5rWKRgeMTSZmUKfMjouuDQ 
 
Det ble også laget en egen musikkvideo med sangen Helten fra Lier og Matrand.
wLxeC3cGJ14

Tida flyr og det har jammen gått 2 år allerede siden vi sto på festningen og spilte stykket Majestetsforbrytelsen. Det er rett som det er at jeg tenker tilbake til 2014, som egentlig var 1814.

#blogg #festningsspill #Kongsvinger #festning #2014 #teater #lier #oberst #Krebs #Solberg #kaptein #majestetsforbrytelsen

<a href=”http://bloggurat.net/blogger/”><img src=”http://x.bloggurat.net/stats/?id=hh2r31f” alt=”Norske blogger” border=”0″ /></a>

 

Mc minne fra 2014. To Honda – Ringebu.

DSCN0027

Ringebu 2014

Africa Twin

Goldwing

på tur fra Kongsvinger, via Koppang, over Ringebufjellet, ned via Lillehammer, Hamar og Odalen tilbake til Kongsvinger.

 

Det blir som regel litt seint på sesongen føre man får somla seg til å reise på en dagstur. Men søndag 7.sept klarte vi å få rydde en dag, vi begge hadde muligheten, slik at vi fikk kjørt oss en fin runde.

Brorsan hadde ikke prøvd seg på en slik dagstur før så det var moro at han fikk ?kjørt? seg litt på denne turen. Alt i alt så kjørte vi 486km. Vi reiste hjemfra kl 0900 og var tilbake ca kl 1845. Været var litt overskyet hele dagen, men alt som ikke er regn er fint vær, syns nå jeg da.

På de svingete veiene fikk jeg en brå påminner om at jeg ikke lengre kjører offroad sykkel, V-Strom, da fothvileren og hælen på skoen skrapte asfalten. Ja jeg må innrømme jeg skvatt litt. Så jeg måtte slippe brorsan føre meg og ta det litt med ro.

DSCN0053

 

 

DSCN0050

 

 

 

DSCN0057

Goldwingen overrasket veldig på forbruket. Jeg hadde en måling her hjemme, blandet kjøring, alene, jobbkjøring og med fruen bakpå. Den målingen lå på 0.6L/mil (39 US mpg). Men at jeg skulle klare å få Goldwingen på 0.49L/mil (48 US mpg) hadde jeg aldri trodd.

DSCN0081DSCN0078DSCN0082DSCN0083

 

Stormkjøkken, middagspølser, speilegg og baguetter.

YouTube video med bilder og film fra turen.

 

#blogg #mc #goldwing #honda #africatwin #ringebu #stormkjøkken #2014

Å sitte rundt et bål med trivelige folk, med ei pølse på spydet, en øl, og en akevitt i et snaps beger skjært ut av små knoter fra et tre, jo det er god medisin mot høstmørke kvelder. 

Bålet varmer, vi kjenner nesten ikke de små dråpene som kommer fra himmelen. Det er bare et par grader i lufta, men strålevarmen fra bålet kompenserer for det som er et forvarsel mot det som er på vei – vinter! 


 

Rundt oss er det helt mørkt, hele skogen, jordet, ja alt rundt oss dekket av et stupende mørke. 

 I gjenskinnet fra bålet er det bare blide ansikter å se som koser seg og deler historier og skrøner til lattermuskelens store glede.

Fra en jegers sekk.

Fra en jegers sekk blir det servert marinerte smaksprøver fra høstens jakt. Stekt i panne over kveldens senter – bålet. 

Tusen takk til vertskapet som hadde denne fine kvelden.
Og takk for en trivelig kveld til alle som var med. 

 

 

#blogg #gapahuk #bål #høst #akevitt #lørdag #mat #helg

 

Såre fingertupper, og ikke helt der.
For ett år siden, mer eller mindre, så kjøpte jeg en Ukulele. Denne skulle jeg lære meg å spille på, det gikk jo samme veien som det gjør med lottolappen på lørdagene det, rett vest. Den ble liggende i etuiet sitt. Og der har den ligget helt til nå. Nå ser det ut til at jeg skal lære mine første grep og få til noe som ligner en liten melodi. Det er veldig vondt i fingertuppene i dag etter en god økt i går, det er nesten så jeg ikke klarer å trykke ned strengene. 
 
Men denne karen her har ihvertfall bra kontroll over Ukulelen. Nå hadde det vært lidlig moro å kunne det han kan, men det spørs om jeg setter meg det som mål. En 4-5 grep får holde i starten, eller det får holde tenker jeg vi sier. 
 

I går så jeg fotball men jeg satt og trykte på strengene, idag ble det den norske filmen RAGNAROK. 

aWf9_Xp4MpI

Denne filmen var da rett så bra, jeg likte den godt. Må vel si at jeg ikke er den store titteren av norske filmer, men denne falt i smak. 

 

#blogg #film #ragnarok #ukulele #barnavregnbuen 

Nærkontakt av tredje grad, ihvertfall nære nok.

En naturopplevelse i sommer jeg ikke har opplevd før. Det kom en bukk med vesle tassen sin diltende etter seg over jorde vårt. Den lille tassen var ikke mange dagene gammel. Ikke virket de veldig redde for oss heller. De er nok vant til at vi beveger oss rundt og snakker høyt mellom oss når vi er ute.

DSC_2731

Da mor gikk bort fra jorde og inn i skogen, uten at den vesle tassen var med, så ville jeg prøve å få tatt et bilde av den vesle.

DSC_2737

Jeg lusket meg stille over jorde, steg for steg. Jeg ville ikke skremme opp kalven slik at den skulle springe fra meg.

Ser du kalven på bilde?

DSC_2737

Her ser du den. Jeg var ikke mer enn toppen 10 meter fra tassen. Den lå helt stille med store øyer rettet mot meg og ører som sto rett opp. Den håpet nok at jeg ikke skulle se den. Jeg fikk tatt bilde og rygget like sakte tilbake igjen.

Bukk

Litt senere kom mor tilbake og så til tassen.

Dette var moro for en som bor like i skogkanten på landet. Skulle gjerne hatt ei litt bedre linse på kamearet så jeg hatt kunne tatt bedre bilder på lengre avstand.

 

#blogg #foto #rådyr #kamera #natur 

Skulle det dukke opp flere lik…

Ja det er rart med det, når man åpner opp gamle vegger som har stått urørt i mange år, på et sted som har vært uten katt i mange år, da kan det dukke opp et og annet lik. Og det gjorde det jaggu her også.

Det lå jaggu et muse-lik inni veggen da vi tok opp.

DSCN0553

Fysj?jo jo, det er nå synd på stakkern som har daue inni veggen, eller?

Vel, nå er ikke musa noen fredet art, ikke her ihvertfall, så renovering av kjøkkenet fortsatte som planlagt?og jeg blir borte til mordet er oppklart.

#blogg #lik #kjøkken 

Tida er kommet hvor jeg kaldt kryper ned foran ovn på kne
tida da en kubbe med ved står best i stuekroken et sted.
Gradestokken kryper nedover, ikke bare på natt, men også dag.
tida da klær må legges på lag på lag på lag.
Kaldt går nedover ryggen nå som vinter står for tur
best hadde vært om jeg kunne tatt meg en lang lang lur.
Sommeren er bare et fjernt minne om varme som stakk langt inn sida
men sjøl i denne stund med grøss og gru så vil sola atter snu og vi går inn i varmetida.

 


 

Ja og mens vi venter på at sola skal snu og varmen igjen tar overhånd, ja så er det bare å gå ned i knestående foran ovnen og putte på med ved. I går måtte vi ty til årets første opptenning.

Matstasjon til fugla er oppe og i full drift. Det har gått i generasjoner, både for fugl og folk denne matinga her på Fagerli. Tror jeg skal prøve å sette GoPro kamera mitt på fugleburet og se om det kan bli noen fine nærbilder.


En frøsen kropp har godt av en kopp kaffe.

Kvelden rundes av med gryterett til middag etter koselig besøk.

Søndagen startet 0730 her. Opp og vekke sola, den er fraværende her, det kan mer se ut som om vi får et tidlig snøfall i år. Og snø har vi allerede sett. Det kom noen fjon så vidt det var i uka som gikk. Så har du ikke satt på vinterhjul ennå…da vet du hva du bør bruke denne søndagen til.

 

#blogg #søndag

Mørke kommer fort om ettermiddagen nå. Og det merkes på energien i kroppen, det som i sommer var normalt klokka 18-19 og utover kvelden var “vi tar en tur på Harley’en” har nå blitt til ZzzZzZZz.

Godt er at maten smaker like godt hele året. Grønnsaker, ris, mos og strimler av svinekjøtt var nå godt en mørk høstkveld når gradestokken kryper ned mot null.

 

Trasig – joda nå er det andre gangen vi måtte levere hjemmekinoen til tilsyn. Lyd og bilde blir borte, menyen låser seg.


Så da får vi se hva dem klarer å finne ut denne gangen, må det byttes et hovedkort/prosessor igjen?

 

#blogg #hjemmekino #mat

-Kjører du motorsykkel idag?

-Nei den har jeg parkert, kan ikke kjøre motorsykkelen min på vinteren.

-Hvorfor ikke det da?

-Fordi jeg ikke har vinterdekk til den.

-Da må du ønske deg det da.

Ja et godt råd var det jo. Men skulle jeg ønsket meg noe så hadde det nok blitt ett nytt bakdekk til neste sommer.

Det er vel bare å gi seg mens leken er god, dette dekket får aldri se veien igjen 🏍

#blogg #harleydavidson #mc #dekk

Det ser ut til at siste turen med Electra Gliden er tatt for dette året. Sjøl om gradestokken sier 10’C så er lufta en annen nå, trekken sier at vinter er på vei.

Vi avslutter sesongen der vi begynte den, med et bilde fra festningen.

Denne sommeren har vi kjørt 7300 km. Det har blitt flere fine turer i løpet av sesongen.

Nå er HD’n parkert. Så nå blir det å kjøre Peugeot over vinteren. Helt til snøen begynner å smelte fra taket og bare flekker igjen åpenbarer seg på bakken, da begynner det å klø i fingrene igjen.

 

Fine turer gjennom sommeren å tenke tilbake på:
Bergen – kjørevideo
Sunne – 11 sykler på tur.
Rundturen Malung – Selen – Trysil – Osen – Elverum.
Hukusjøen – 15 sykler fra Kongsvinger.
1.mai – 2016.

Utenom dette har det blitt mange fine turer i hjemdistriktet. Bergen var selvsagt høydepunktet.

 

#blogg #2016 #harleydavidson #electraglide #ultra #classic #sommer #mc #touring #bike