Ca 850km tilbakelagt fra fredag til søndag.

Rjukan, årets tur med klubben, ble en helt topp helg. Avreise kl0900 fra Kongsvinger med ei rute lagt om Nannestad, Hønefoss, Vikersund og Kongsberg. Vi ankommer Rjukan og Gaustatoppen på ettermiddag etter en stopp på Mæl stasjon. Mæl stasjon var der båten DF Hydro la ut fra med tungtvann og ble sprengt på Tinnsjøen 20.ferbruar 1944.

Ei slik hytte var over all forventning.

Gjennom Booking.com hadde jeg finni denne hytta, ei hytte til 8 mann. Vi hadde blitt oppgradert til 10 manns hytte, så med 7 mann på tur hadde vi nok av plass.

Middagen er klar.

På fredag da vi kom opp ble det disket opp med gryterett. Gryterett og loff, en kald øl og en snaps med mange gode historier rundt bordet avrundet vår først dag på denne turen.

Reiseleder.

Som reiseleder og Road Captain for denne gjengen er det godt å se at alle har det bra, koser seg rundt bordet og er trygt fremme etter turens første dag.

Lørdagen skulle også bli en fin dag.

 

Vi gjorde det i fjor, det gikk bra, vi prøver i år igjen.

Denne gangen tar vi turen til Rjukan. Ikke bare skal det kjøres motorsykkel i området, vi skal også ha med oss historiske matnyttige ting fra turen. Historien om Rjukan og Kampen om Tungtvannet.

Bumblebee er klar, vasket og sjekket og funnet klar for ny tur. Vi har 1650km fra forrige uke under beltet, vi er klare for ca800-900km til i helga.

 

Tanken fylles til randen – Roll Out!

Som å trampe i ei tue med pest og kolera.

Jeg skjønner ikke greia med Oslo, hva trekker folk dit? Jeg skjønner turister, de som kommer hit fra andre land på ferie, ja turistene, jeg skjønner at de gjerne vi inn til Norges hovedstad og se. Jeg skjønner også nordmenn, at man gjerne vil se hovedstaden, men når man har gjort det da, hvorfor reise tilbake en andre gang, en tredje gang osv? Det skjønner jeg ikke noe av.

Oslo er greit nok, der det ligger på kartet, når jeg kan suse rett igjennom på min vei videre til en destinasjon, når jeg slipper å stoppe der, da er Oslo greit nok. Denne gangen skulle vi stoppe der, vi skulle på historisk museum. Fra parkeringshuset og opp Karl Johan går det rimelig kjapt, jeg ser nesten ikke til sidene, jeg bare registrerer at det er masse folk rundt meg, de går for sakte, jeg ser kun frem dit jeg skal.

Det er ikke det at jeg ikke liker mennesker, jeg har stått foran mange tusen og fremført tekster i skuespill, og for å gjenta til det kjedsommelige, til og med sammen med Nils Ole Oftebro, rart det der, det er nok en av de største tingene jeg har vært med på, men å gå gjennom Oslo’s hovedgate, det byr ikke til store hurra rop. Kanskje om jeg hadde skulle fremført noe foran disse menneskene, da kanskje jeg hadde trivdes bedre. Da hadde jeg stått der som noen andre enn meg sjøl, rollefigruren min hadde trivdes, Knut Einar trives ikke.

Kanskje ikke så verdensvant.

For en som er vant til å ha luft rundt seg blir Oslo som å gå i en gryte av dårlig luft, enormt med støy og alt for mye folk samlet på et sted. Lufta ligger tjukk som en suppe i byen, hvert åndedrag jeg tar er som å puste inn noen andres luft, den MDG, den klarer du ikke gjøre noe med. Og igjen, jeg skjønner ikke hvorfor folk søker til Oslo når de kan reise helt andre steder hvor du slipper å puste andres luft, høre en evig surring fra støy som fyller et helt luftrom. Her jeg sitter og skriver nå kvitterer fuglene til morgenkaffen, ingen maskiner og travle folk som har dårlig tid til noe de ikke husker de skal rekke. Jeg er kanskje ikke så verdensvant, men når jeg tenker etter så er ikke det så nøye, ikke når vi snakker storby.

Takk og lov for forskjellene.

For en frittgående sjel, fra landlige steder der skogen ligger deg nærmest, det og se til høyre og venstre når du skal ut i veien nesten er overflødig (satt veldig på spissen), hvor du ikke puster andres luft når du står på din egen veranda med morgen kaffen i hånda, der trives en frittgående sjel. Så takk og lov for forskjellene, at vi er forskjellige, da kan du som trives i byen bruke tida der og jeg får ha roen, freden og lufta for meg sjøl her ute på landet.

Historisk museum.

Vi fikk nå utført dagens mål med denne turen til Oslo, besøke Historisk Museum.

 

Stå i en “ramme” av 15.000 mynter, da føler du deg omringet av rikdom.

 

Et av Oslo’s store bygg, litt blanda følelser om det som blir vedtatt inni der. Ei dose med sunn fornuft hadde nok krydret avgjørelsene litt.

 

Vel hjemme på den åpne landeveien.

Dagen avsluttes på Goldwingen, kaffe og is på Circle K, etter en liten tur på den åpne landeveien.

Er du i Oslo idag, kos deg.

 

 

Hadde’n vært litt større hadde jeg måtte brukt ryddesaga på’n.

Midt i sola, som dukket opp idag, der går det an å drive litt. Når sola går ned om kvelden bruker det å komme fram mygg og knott. Da er det nesten umulig å oppholde seg utendørs.

Men jeg skal si deg det dukket opp både mygg, knott og den forbaska kleggen når jeg satte igang med å kjøre ryddesaga langs veien vår idag.

Og diger var denna kleggen så jeg måtte slå’n to ganger for å få’n over til de evige jaktmarker. Hmmm tja, du får velge sjøl, enten må jeg begynne å trene eller så var’n stor. Han var stor, jeg så’n.

Rydda fikk vi da gjort.

For at sola skal få begynne tininga så fort som mulig om våren må vi rydde ned viukjerr langs veien. Det var grodd igjen brukbart sida sist vi gjorde detta. Jeg tror vi må så langt tilbake som til 2016, da også i ferie.

Det skal brennes, men nå begynner haugen å bli stor.

Det begynner å bli mye på kvisthaugen vår nå. Her skal det nok ikke tennes noe før den første snøen har lagt seg. Da får jeg krype litt innunder haugen og tenne fra undersida.

Idag skal vi ut på litt andre eventyr. Vi får se hvordan det gikk etterpå. Mange er i ekstase når de skal gjøre det samme, jeg er litt mer skeptisk og skjønner egentlig ikke greia. Vi få se, jeg skal prøve å starte med åpent sinn.

 

Vi er ikke så langt unna maskinene, renser vi ikke må vi få nytt intravenøst.

Kroppen, den kroppen har sine mange funksjoner. En av tingene inne i kroppen som vi er avhengig av, to ting, det er flere ting, men nå skal vi ta opp to ting som ikke er så ulikt med en motor. Vi trenger blod gjennom kroppen, akkurat slik en motor trenger olje. Og vi trenger nyrer i kroppen, akkurat slik en motor trenger et filter. Se der, så langt er vi ganske like. Blodet har en viktig funksjon i kroppen og oljen har en viktig funksjon i motoren. Og begge trenger et slags filter for å rense vesken. Kroppen bruker nyrene og motoren bruker et filter, altså begge har et filter.

Så kommer ulikhetene, en motor må ved visse intervaller bytte sitt filter og olje. Det må fjernes og erstattes med nytt. Kroppen derimot behøver ikke bytte ut sitt filter eller blod. Men det er ikke helt riktig det heller, i alle tilfeller. Det er faktisk slik at noen kropper trenger å bytte sitt filter om det har kollapset, det kan det være flere grunner til, og mens de venter på nye “deler” må de faktisk kjøre blodet sitt gjennom en ekstern rensemaskin, dialyse.

Så slik er det, vi er like og ulike på samme tid, vi og maskinene.

Bumblebee hadde nå kommet til sitt skifte av filter og olje.

Olja fikk være med på Lista turen vår. Det ble 1650km til sammen på den turen. Olja ble peilet og kontrollert før avreise, jeg syntes den var ok til den turen. En ny peiling etter 1650km viste en litt mørkere olje. Totalt har oljen gått 8200km Da det ikke er mulig å pugge motoren til dialyse må oljen skiftes med ny.

Det skal jo ikke spares når det skal kjøpes olje til en motor. Men det er ikke helt slik at man ikke tar med økonomi inn i vurdering av hva man velger. Olje fra Biltema var jeg litt skeptisk til, men etter en runde, flere runder, med søking på nett finner jeg at det er mange som kjører på denne oljen på sine motorsykkel motorer. Jeg har også forhørt meg med mc venner rundt meg som også har brukt Biltema sin mc olje i 10’tusener av kilometer.

Tømmetut, oljeoppsamler og filter ble også kjøpt inn.

Filter “tang” og en 17mm fastnøkkel er det du trenger for å skifte olje og filter på en GL1800. Veldig enkelt og greit. Det er som å skifte på bilen.

Også er vi jo tilbake på den normale sommeren igjen her. Ikke en dag uten regn! Jeg hadde nå heller ønska meg en sommer som i fjor, DA var det sommer. Det er ikke sommer det vi har her i landet, det er vinter uten snø!

Men nå var det ikke så ille å ligge her tørt og i ly for været i ny garasje, jeg maser fælt om garasjen, men bær over med meg, jeg har akkurat fått den.

Nytt filter på plass og tappepluggen strammet, da var det klart for intravenøst oljeoverføring av ny olje over på motoren. I boka står det at motoren skal ha 3,7L og det stemte bra det når jeg dro i peilepinnen. Først ble motoren startet, det er oljelampa man følger med på da, den skal helst slukke med en gang, og det gjorde den. Oljen får synke, og peilepinnen viser olje midt på.

Da er Bumblebee klar for nye mil på veien. Det neste som står for tur nå er Rjukan tur med klubben. Jeg sitter og ser på om det kan bli en tur til med frua, tråler nettet etter alternativer.

Sånn, da har vi fått litt sammenligninger mellom kroppen og motoren, i mens har frua lagd kaffe, finni seg frokost, spotify spiller i bakgrunn og jeg gleder meg til å montere ny dekoder fra Canal Digital.

Vi hørs, lag en fin dag.

Vi har ikke kjørt så langt i dag, men full dag ble det.

Vi skulle ta en kort dag idag, besøke to fyr, spise middag og reise tilbake til Lista Flypark og ta en tidlig kveld. Alt i alt skulle vi ikke rulle mer enn en 120-130km.

Det ble ingen kort dag, vi var tilbake kl1945, vi har spist middag, besøkt to fyr og bare kjørt ca 130km.

Men du skjønner, vi har møtt så trivelige folk idag. Først en kar med bobil, han hadde kjørt Goldwing 1200 fra 1984. Da vi hadde sagt hade til han dukker det opp en Toyota med HK skilt. Jeg sa til de som kom at jeg så de hadde Kongsvinger skilt, at vi også var fra kongsvinger. Men mannen som eide bilen var fra Eidsvoll, han var forøvrig 89år og svært sprek en kar. Etter å ha vekslet noen setninger fant vi ut at vi begge hadde vært på Lista i militæret. Han var der på tidlig 1950. Han hadde nok en lengre tid der enn jeg, han var i flyvåpnet. Vi hadde en veldig trivelig prat sammen.

Så dro vi til Lindesnes fyr. Der kom vi i prat med en kar der også, ikke langt unna 80år han også, men samme interesse som oss for motorsykkel og veteranbiler. Og fortsatt aktiv på begge kjøretøyene. Som lastebil sjåfør på Europa veien hadde han mange historier. Ja idag ble det mye trivelig.

En mc vest og et hei til de som kommer deg forbi og du får høre mange historier fra karer som har mange opplevelser i loggboka si. Dette har vært en helt topp dag.

To forblåste østlendinger på besøk på Lista fyr og Lindesnes fyr.

I morra etter frokost starter den 550km lange veien hjem. Nå begynner frua å bli støl, får håpe ho holder ut veien hjem. Da skal ho få et par kjørefrie dager 😉

 

Tur retur Stavanger.

Dette veide jeg litt for og imot, men frua sa – vi reiser. Og da ble det tur til Stavanger.

Hva skulle vi se? Jo det ble en liten tur inn på Google og da plukket vi ut to steder vi ville innom.

Sverd i fjell og Stavanger Domkirke ble valgt.

En liten tur på brygga ble det, og selvfølgelig fant jeg kaffekopp med Stavanger på.

Nå sitter jeg og venter på tur for å få komme meg i dusjen, Bumblebee har rullet rett i overkant av 400km i dag også. I morra skal vi besøke Lista fyr og Lindesnes fyr. Det blir bare 120km på trippen i morra.

Det ble en lang dag idag også. Vi ser frem til en ny dag i morra.

De siste milene så ut til å bli lange, men litt sjokolade og en halvliter Battery ordnet det.

I morra blir det oppdatering fra Fyrene 🚢

Det ble noen mil og timer på oss før vi kom frem til Lista Vandrerhjem Fly og Næringspark. Vi reiste hjemmefra 0935, 35minutter etter egentlig avreise. Etter 548km ankom vi hit kl1815.

Litt spent på hvordan tilhengern skulle henge etter på motorvei, jeg prøvde å holde igjen litt, men det ble til at jeg fulgte trafikken. Ingen problemer med tilhenger på motorvei.

Jeg er en nerd når det kommer til forbruk på kjøretøy. Selvfølgelig ble tanken nøye fylt opp, tripp nullstilt. Gjentagende prosedyre ved etterfylling. Når kalkulator viser 0,55l med tilhenger nesten full, to personer og motorvei,  ja da smiler jeg fornøyd.

Lista flyplass. Det var her jeg hadde min korte periode i militæret. Det var rart å være tilbake og se rommet jeg lå på, jeg tror faktisk senga som står der er den samme.

Dag 1 er over. Slenger med noen bilder fra en fin første dag. I morra går turen til Stavanger.

15 motorsykler og i alt 20 personer møtte til årets Ferie Kickstart tur.

Klokka var stilt inn på alarm til 0830, jeg tenkte jeg kunne sove litt lengre på morran da oppmøte var kl1100. Men øya spretter opp kl0736, kroppen var nok ikke like klar som øya, men nå var det bare å stå opp.

Vi fikk i oss et par skiver brød føre jeg fant frem brillepuss og gjorde reint visirene på hjelmene våre.

Hjelper lite med duggfrie visir om de er tette med insekter fra forrige tur.

Ute i garasjen står Bumblebee klar og nyvasket. Det er bare å gå og hente tilhengeren, den skal såklart være med på turen.

Med lister rundt kantene på lokket ble finishen bra. Det ble et bra blikkfang. Og det var mange som stoppet og så på tilhengern på turen.

Mange camping folk stoppet opp litt og så på det fine motivet malt av Silje. Hadde vært morsomt om Bumblebee dukket opp bobil sida på Facebook.

En hel masse bilder fra dagen.

Tusen takk til alle som møtte til turen.

…og jeg tok i mot den med åpne armer.

Ja nå var det min tur til å ta imot ferien 2019. Og vi sparker i gang med en Ferie Kickstart tur på mc. I morra skal vi for 4. gang kjøre en runde for å sparke igang ferien.

Du finner arrangementet på denne linken Ferie Kickstart tur 2019.  Har du en mc og litt tid til overs i morra så møte opp.

4.gang vi kjører turen, kan det kalles en tradisjon?

Her kan du se litt fra tidligere turer: 2016, 2017, 2018

Følge med.

I morra kommer det nye beretelser fra turen 2019.