Med barna i fokus, eller?

Jeg stiller meg tvilende til hvor fokuset ligger.

– Voksenstyrt læringspress i barnehagen bør avskaffes. Seksårsreformen var en ulykke som bør reverseres. Ingen av delene har gitt økt læring. Derimot tyder mye på at disse endringene har bidratt til at barn er blitt mindre robuste og sliter med å takle både livet og skolens krav, sier hjerneforsker og professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Per Brodal.

Denne artikkelen var av interesse når jeg leste den. Sjøl så har jeg 10 år i yrket nå, 10 år på gulvet for å poengtere det. Og med fagbrev som Barne- og ungdomsarbeider fra 2015. Det var i godt voksen alder at jeg måtte omskolere meg og valget falt på Barne- og ungdomsarbeider yrket med jobb i barnehage. Den gangen føltes valget godt, idag er jeg litt mer tankefull på om jeg skulle valgt noe helt annet, da jeg sto ved et veiskille og måtte omskolere meg. Yrket den gangen ga mening, en meningsfylt hverdag. Som en voksen i barnehagen var det din oppgave å være en trygg, god og voksen person som veiledet, ga barna gode midler til å gjøre gode valg, bruke ord i stedet for handling når det oppsto konflikter. Lære barna å reflektere over sine handlinger, hva deres handlinger hadde å si for de som var rundt dem, hvilke påvirkninger dårlige og gode midler hadde. I en slik prosess ligger også det å være en god, tydelig voksen som satte rammer rundt barna, en trygg stødig voksen.

Det er nok slik i dag også?

Jo da, det er nok slik i dag også. De samme verdiene ligger der. Alt dette skal du være, og mye mer enn vi ramser opp her, dette er en blogg, ikke en Dr. avhandling. Men det har skjedd en del endringer i denne barnehage verden over årene. Det har kommet opp en styggedom, påstår jeg. Det har blitt mer og mer viktig med “drift” og tabeller, grafer og poeng skår. Jeg kan ikke ikke snakke for alle som jobber i barnehager rundt om kring, jeg får stå sjøl for det jeg sier. Men i løpet av de 10 årene jeg har vært i denne bransjen har jeg sett at det å skåre på brukerundersøkelser, tester og observasjoner har overskygget det genuine arbeidet man skal ha fokus på med barna.

Det er veldig i vinden nå om dagen at man skal bli observert ansatte som kommer i fra ander barnehager, observasjonen har et navn, de som jobber i barnehage veit hva det er så jeg nevner det ikke her. Her blir man også skåret ut i fra skjemaer som er laget av en gruppe mennesker som har en formening om hvordan man skal ha det, og være i barnehage. Disse observatørene kommer innom avdelingene og sitter og observerer i ca 15 minutter om gangen, så går de ut, så kommer de inn i rommet igjen i ca 15 minutter. Slik gjør de noen ganger, mens de noterer på sine skår skjemaer. Å komme inn og ut av et rom og skulle si noe om hvor godt eller dårlig man har det på avdelingen stiller jeg meg veldig undrende til. En barnehagehverdag er fylt med masse elementer, det er overganger, situasjoner mellom barn, mellom voksne og barn, det er overganger, det er mange ganger man har for lite voksne i rommet osv. Pauser skal avvikles, møter som skal deltas på. En barnehagehverdag er hektisk. Men her skal altså en person komme inn og ut av avdelingen for å gjøre en skår, gi en poengsum.

Det er særlig tre endringer i barns oppvekstsvilkår de siste 30–50 årene Brodal og Lunde er bekymret for:
Skole og organiserte fritidsaktiviteter overtar en stadig større del av barnas tid. Dette fører igjen til økende voksenstyring av livet, med tilsvarende redusert tid for fri lek. 

Organiserte fritidsaktiviteter, organisert! Dette er noe som allerede starter i barns liv når de går i barnehagen. Hvor mange ganger har jeg ikke hørt “nå må du forte deg, vi skal på dans, riding, turning, fotball…jeg har mat i bilen på veien dit”, eller vi må forte oss å spise middag for vi har dårlig tid osv”. Det legges opp til stress fra morgen til kveld. Opp om morran, i barnehage, fort inn i bilen og ut på en voksenstyrt aktivitet så fort dem blir hentet.

Jeg hadde en diskusjon med en kollega en gang om temaet. Jeg påsto at foreldrene idag har minimal, eller altfor liten grad av oppdragelse på sine barn, de har dem jo knapt. Kollegaen var ikke helt ening, men når jeg telte opp timer i barnehage og skole, skolefritids og styrte aktiviteter så var det ikke mange timene igjen til foreldrene.

– Leken er avgjørende for å utvikle indre motivasjon, lære seg å ta beslutninger, løse problemer, utøve selvkontroll og følge regler. Det er også gjennom lek barnet best lærer seg å regulere egne følelser, etablere vennskap, komme overens med andre og oppleve glede.

– Får du for lite av dette kan det gi dårligere mental helse og motstandsdyktighet. Satt på spissen vil jeg si at vi hindrer barna i å utvikle egenskaper de er helt avhengig av for å mestre både skolen og livets tøffe erfaringer, understreker Per Brodal. 

Med så mye tilrettelagt aktivitet og styring fra voksne tar vi fra barna muligheten til å være kreative og finne på ting sjøl. Hva gjorde vi før? Jo vi gikk ut sammen med venner, fant på leker vi ville leke og så gjorde vi det. Vi var høyt og lavt, vi falt, vi slo oss, vi ble plastre og sendt ut igjen. Ingen tok skade av en slik lek, vi lærte oss å passe oss, vi lærte gjennom egne erfaringer å ta valg. Det er faktisk slik at det er ikke farlig å slå seg litt.

Men hvem er vi voksne i denne verden? Har vi blitt en yrkesgruppe som er der fro barna eller for oss sjøl? Har det blitt slik med alle testene og skårene at vi har mer fokus på å få høyest poeng skår, være den beste voksne, på en tabell? Jeg føler at det er det vi blir skåret på, det legger en feil føring på både skole og barnehage, vi skal være der for barna, ikke tabellen, som blir brukt til å måle hvordan vi står i forhold til andre barnehager. Det genuine kan ikke måles med poeng og tabeller. Den genuine voksenperson setter grenser, er en god stødig voksen, ikke en som tilfredsstiller barna for å skåre på en gitt tabell.

Men hva veit vel jeg, en barne- og ungdomsarbeider med 10 år i yrket.

Les artikkelen fra hjerneforsker Per Brodal og barnepsykiater Charlotte Lunde. Link her.

Helt greit egentlig.

Akkurat nå.

Akkurat nå er detta helt greit egentlig. Stille og rolig med War of The Worlds på Disneyplus.

Ha en fin kveld alle.

Det ble ikke fuktig før turen hjem.

Nå gjenstår det bare å hente bilen.

Det ble en trivelig tur på Manis i går. Koselig vorspiel også. Men da klokka ble nærmere 0030 forsvant tankene min over på å komme meg hjem.

Så tenkt så gjort.

Jeg slang sekken på ryggen, dro hetta over hue og gikk 8,6km hjem i delvis pøsregn og motvind. Så fuktig, ja det ble den kvelden, på vei hjem.

Sjøl om fallhøyden ikke er stor.

Et glipp og du går i bakken.

Joggeturen i går ble ikke bare med ett fall, nei to ganger gikk jeg i bakken. Det er bløtt, det er masse løv som ligger på bakken nå. Sti-løping har sin risiko. Jeg fikk merke det i går, sjøl om jeg er veldig besvisst på underlaget jeg løper på. Ett nedtramp på en Berg og der lå jeg på alle fire. Kneet møtte jo så klart bakken først.

Det virker som om det gikk bra. Men jammen er det fort gjort 🫣

Sånn skal det vel ikke være?

Det skulle jo gitt mer enn det tar.

Sånn går nå dagene. 

To dager på jobb og her ligger en som et slakt på sofaen helt utmattet med batteri lampa blinkende med rødt varsellys. Det skal da ikke være slik? Det er greit at jobben kan ta litt krefter, at man er “ærbessliten” når man kommer hjem, men når det tar så overhånd at man ikke klarer å sette seg i bilen og gjøre en tur, da er det noe som ikke er riktig.

I dag var det bare å få i seg litt mat og innta vannrett positur. Det var rett og slett bare ingenting igjen av meg idag, etter to dager på jobb.

Det henger en liten motivasjon i slutten av uka da, da skal jeg være med kollegene ut og spise, sikkert ta noen øl også. Det er lyset i tunellen for denne uka. Men pjuhhh…denne kvelden blir ikke lang kjenne jeg.

En god kveld til alle. 

War of the Worlds.

Kanskje det er detta vi trenger?

Kanskje vi trenger et angrep fra extraterrestrials for å forene kloden vi bor på? 

Det kan nesten se ut som om vi trenger at noen angriper oss, extraterrestrials, aliens, noen ukjente fiender ikke fra denne jord. Jo jeg har sett en del film gjennom årene, filmer som er basert på virkelige hendelser, filmer som er rein fiksjon.

Men filmer der planeten vår blir angrepet av extraterrestrials har fått frem tanken om hvordan vi håndterer jorda vår idag. Det sloss og kriges over resurser, penger og makt.

Hvorfor har de få så behov for å ha makt over de mange? 

Et raskt overblikk på verdensbildet idag viser ikke en verden jeg trur noen av oss egentlig vil ha. De mange ønsker ikke ha det slik, men av en eller annen grunn er det de få som preger verdensbildet, de mange må bare henge på og akseptere det som de få bruker sin makt til å bestemme.

Noen bedyrer sin uskyld og og mener de bare hjelper de trengende. 

Alltid når det er uro, kriser og kriger så er det mange som taper. De mister alt de har bygd opp gjennom et langt liv, i en normal jobb, av en normal lønn, er de heldige så har de hatt en gjennomsnittslønn. Jeg kjenner litt på den, jeg ligger 160tusen under en gjennomsnittslønn i Norge 2021. Og med det prisnivået i dette landet, ja du kjenner deg igjen du som har samme lønna.

Men noe, det er alltid noen som tjener veldig, og da mener jeg veldig mye penger på kriser. Og ja, det er gjerne de få som styrer og de mange som sitter med den fortjenesten. Norge er et godt eksempel på dette. Norge tjener milliarder på krigen som nå herjer i Europa.

Men herjer det noen krig i Europa? 

Nei, det gjør faktisk ikke det. Det er krig mellom to land, og den krigen handler ikke en gang om hele land. Det landet som er okkupert er “kun” angrepet i, skal vi kalle det ytterkantene? Det er ikke hele landet som er i krig, men allikevel blir det fremstilt slik. Men ja, sjøl om angreps landet ikke har tatt alle arealene så er landet i krig.

Jeg ser at hele verden blir preget av at denne konflikten som pågår. Strømpriser, matpriser, drivstoffpriser osv skyter i været. Jeg begynner å tenke på om denne konflikten har andre mål enn at Russland vil ta tilbake Ukraina? Det står en hel verden av de få som har en veldig stor fortjeneste på det som nå skjer, mens de mange får betale prisen for det. En liten tanke det?

Og en av de store krigsprofitørene er faktisk vårt eget Norge, sjøl om sittende statsminister Støre ikke vil høre det.

Hva trenger vi for å få samlet verden? 

Vi har vel alle sett Independence Day. En film hvor jorda blir angrepet utenfra, fra extraterrestrials, hvordan en hel klode, vår klode blir angrepet av det som blir vår alles felles fiende. Ja dette er film, men tenke litt over hvordan historien i filmen går. Folk fra hele verden samles for å bekjempe en felles fiende, vi sloss ikke lenger blant oss sjøl, vi begynner å samarbeide. En liten tanke det også, trenger vi en en felles fiende for å stå samlet, kunne man ikke stått samlet uten at noen truer oss utenfra? Det virker ikke slik!

En annen film er War of the Worlds. Jeg har begynt å se på tv serien som ligger på Dinsneypluss. Jeg har filmene fra 1953 og 2005. Jeg har også radiosendingen som gikk på lufta 1938 og faktisk et eksemplar av tegneserien fra 1980.

Så hva skal til for at en verden skal samarbeide? 

 

Første episoden av Kautokeino tilgjengelig.

Reisa Nordover.
Kautokeino Rypejakt 2022. Følg jegerne på reisa opp til Alta og Kautokeino.
Vi får følge Hans Petter og Bjørnar på veien, de kjørte bil med bagasje og hundene. Vi følger Trygve, Ingemar og Knut Einar på deres reise til Gardemoen og Alta med fly.
Reisefølget møttes i Kautokeino hvor de blir kjørt inn 2,5 mil inn på vidda av Hætta Opplevelser AS.
https://www.youtube.com/watch?v=mZuf6BrChLc
 Neste episode og første jaktdag kommer neste onsdag kl1800.

Det var i går, idag er idag.

Er det lurt å trosse formen?

Etter flere dagers sjukdom var ikke energien den aller mest tunede delen av meg i går. Jeg skulle kanskje holdt meg hjemme, men…

Det er slik at arbeidsmoralen er veldig høy, man prøver, det koster, men man prøver. Så ja, det ble en tøff dag i går, det gikk så svetten rant, men jeg kom meg igjennom dagen. Det er en god følelse det, med en prislapp.

Prislappen er å måtte tilbringe det meste av ettermiddagen på sofaen, helt tom i kroppen uten mulighet til å gjøre egne interesser, meg jeg kom meg igjennom arbeidsdagen 🦾 Idag er formen litt bedre når jeg står opp, jeg skal ikke gå “all in” idag, men holde meg på et jevnt nivå så jeg holder dagen ut, kan ha en litt bedre ettermiddag når jeg kommer hjem. Nå vil jeg ut å løpe, gå eller etter eller annet igjen!

Lag en fin dag 👌

Episode 4 og jaktdag 3 i klippen.

8 minutter inne i 3. jaktdag.

Det var trått i natt, det blei seint i går og veldig tidlig opp idag, en dårlig kombinasjon. Regnet var jo meldt i dag og regnet har kommet, det er helt greit. Fint å sitte inne foran pc og redigere videre på prosjektet KAUTOKEINO 2022. Men det var neimen ikke lenge jeg klarte å sitte med prosjektet på formiddagen, 30 minutter og jeg måtte over i vannrett på sofaen. Det var som om hjerte skulle ta seg en tur på utsida brystkassa, noe det gudskjelov ikke gjorde.

Så da ble det sofaen helt til eftas. Men nå er jeg oppe en tur igjen, på stolen foran pc’n. Om det ikke går så lenge om gangen får jeg ta en halvtime nå og da, det blir redigering minutt for minutt.

Men den største endringen her er FIBER. Det har blitt noe helt annet å drive som hobby YouTube’r med FIBER. Nå går det faktisk an å laste opp en episode til kanalen for å se hvordan den blei, for så å slette den, endre, laste opp på nytt og se endringene. Det var noe som ikke gikk før. Da tok det timevis før videoen var oppe, nå går de samme filene på bare noen minutter. Glimrende!

Jeg er spent på å slippe de ut, jeg håper det er severdig for de som tar turen innom og blir med dette jaktlaget på turen vi hadde. Vi hadde en helt fantastisk opplevelse der oppe, som jeg håper flere kan få ta del i når alt er klart….back to work 👌

 

Hva var sjansen for detta?

Tilfeldighetene kan man jo lure på.

Man kan jo lure på hvordan ting virker og er satt sammen, hvordan vi svinger ut av ting og plutselig står ansikt til ansikt med ting vi for lengst har delt oss fra.

Det var ikke den store åndelige opplevelsen jeg hadde i går, det skal jeg vel ikke påberope meg, men det var nå noe som jeg syntes var en veldig artig hendelse. Vi som kjører bil, er opptatt av bil, kjørelengde, forbruk, kjørelengde osv, vi sitter jo alltid og venter på når bilen skal runde sine første 100tusen km. Det er liksom en milepel det, å runde 100km.

Denna bilen her, en Skoda Fabia, var jeg med og kjøpte ny i 2012. Det var en spesiell opplevelse å hente ut en helt ny bil den gangen, rett fra utstillings gulvet. Jeg trur det sto 15km på trippen da den ble kjørt ut på asfalten første gang, med skilter på.

Vi hadde bilen i tre år, hadde mange fine turer med den til vi solgte den til mamma. Da hadde den gått 58tusen km. Mamma har hatt bilen siden 2015.

I går skulle jeg en tur til Vinger og mamma sa at jeg kunne ta bilen hennes, jeg hadde gått meg en tur dit for å få litt luft. På veien til Vinger så jeg på trippen at bilen ville runde sine første 100tusen km. For en tilfeldighet! Jeg har ikke kjørt bilen siden mamma tok over og nå var jeg den som satt bak rattet når den skulle runde 100tusen km.

Det er kanskje litt nerdete, men de som er opptatt av bil kjenner seg sikkert igjen i det jeg opplevde i går. Og bilen, ja den er like god, like tight og fin å kjøre som da jeg tok den ut fra forhandler, går som et skudd. Jeg syntes detta var moro 😁

Formen ja, den kom jo med negativt innfall her på torsdag, med feber og sår hals. Feber’n er borte, trur jeg, har ikke målt ennå idag, men allmenntilstanden er ikke noe å skryte av.

Lag en fin søndag. Det blir ingen store anstrengelser her, må prøve å bli klar til ei ny uke i morra.